Asırlık ‘Trip’: ‘Neden Cevap Vermedin, Mürekkep Mi Bitti?’

Mektuplar, Britanyalı korsanların ve Büyük Britanya Krallığı’na bağlı donanma askerlerinin, Jenkins’in Kulağı Savaşı (1739-1748) ve Avusturya Veraset Savaşı’nda (1740-1748) el koyduğu İspanya Krallığı’na ait 130 gemide yer alıyordu.

yazışmalar, Almanya’daki Oldenburg Üniversitesi ve Birleşik Krallık Ulusal Arşivi’nin ortak çalışmasıyla yürütülen Prize Papers adlı proje kapsamında ilk kez erişime açıldı. Mektuplarda, eşleri uzakta olan kadınların yaşadıkları zorlukları anlatılıyor.

En dikkat çekici mektup; İspanya’da yaşayan Francisca Muñoz’un, Meksika’ya giden denizci eşi Miguel Atocha’ya yazdığı 22 Ocak 1747 tarihli mektupta şu ifadeler yer alıyor:

“Sana gönderdiğim 13 mektuba neden yanıt alamadığımı bilmek istiyorum. Acaba orada bir mektup bile yazacak kağıt, kalem ya da mürekkep yok mu?”

Muñoz, ayrıca oğullarının hasta olduğunu, kızlarının parasızlıktan başka kişilerin evlerinde hizmetkar olarak çalıştığını ve yaşadıkları geçim sıkıntılarını da eşine anlatıyor.

BK’nin tanınmış gazetelerinden Guardian, Prize Papers projesi kapsamında oluşturulan arşivde 20 dilde yazılmış yaklaşık 160 bin mektubun olduğunu aktardı.

Bazı yazışmalarda, Fas ve Hollanda’daki Sefarad Yahudilerinin savaşlarda yaşadığı sorunlar da dile getiriliyor. İspanya Kralı V. Felipe adına yazılan 1742 tarihli bir mektuptaysa, o dönem İspanyol Krallığı’nın sömürgesi olan Filipinler’in valisine, Danimarkalı gemilere kıyılarına sığınma izni vermesi talimatı gönderiliyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir