Uzmanı açıkladı: Kalp krizi riskini azaltmada etkili olabilir

Güney Kore Üniversitesi Araştırmasına Göre Zona Aşısının Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkisi

Güney Kore’deki Kyung Hee Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dong Keon Yon liderliğinde yapılan araştırmada, 1,2 milyon kişinin 12 yıllık sağlık verileri incelendi. Araştırma, European Heart Journal’da yayımlandı.

50 yaş ve üzeri bireylerde zona (herpes zoster) aşısı olan katılımcılar üzerinde yapılan çalışmada, kalp krizi, felç ve kardiyovasküler nedenli ölümlerin yüzde 26 daha az görüldüğü belirlendi. Ayrıca, genel kalp-damar hastalığı riskinde yüzde 23’lük bir azalma tespit edildi.

Araştırmaya göre, zona enfeksiyonu damar duvarında iltihaplanmaya ve pıhtı oluşumuna neden olabilirken, aşının bu süreci engelleyerek koruyucu bir etki sağladığı düşünülüyor.

İlk 2-3 yıl içinde etkisinin belirgin olduğu görülen aşının koruyucu özelliğinin 8 yıla kadar devam ettiği ortaya çıktı. Bu etkinin özellikle erkeklerde, 60 yaş altındaki bireylerde ve sigara ya da alkol kullanan kişilerde daha yüksek olduğu gözlemlendi.

Daha Geniş Araştırmaların Yapılması Gerekiyor

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Cüneyt Koçaş, araştırma sonuçlarının kalp sağlığı açısından önemli olduğunu vurguladı. Koçaş, “Enfeksiyonların neden olduğu iltihabi süreçler, kalp hastalıklarının temel nedenlerinden biridir. Zona hastalığı damar yapısını bozarak kalp ve damar sisteminde olumsuz etkilere yol açabilir. Aşı ise bu süreci keserek kalbi koruyabilir” yorumunda bulundu.

Koçaş, aşının etkilerinin bireyden bireye değişebileceğini belirterek, kalp sağlığı üzerindeki etkileri daha iyi anlayabilmek için geniş kapsamlı araştırmalar yapılması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, protein bazlı zona aşılarının da incelenmesinin önemli olduğunu vurguladı ve bu tür koruyucu sağlık uygulamalarının teşvik edilmesinin toplum sağlığı açısından hayati önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Related Posts

Kalp gribi mi kalp krizi mi: Grip sandınız kalpmiş

Medipol Sağlık Grubu’ndan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle genç ve orta yaşlarda daha sık görülen kalp gribine (miyokardit) karşı önemli uyarılarda bulundu. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının ardından göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı şikayetlerinin devam etmesi halinde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Boztosun, erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Uzmanı uyardı: ‘Kanser tedavisinde bitkisel kürlere dikkat’

Bilimsel dayanağı olmayan ürünlerin hastalara zarar verebileceğine dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Akosman, “Bazı bitkisel kürler karaciğer enzimlerini etkileyerek ilaçların metabolizmasını değiştirebilir, hatta bazı vakalarda hayati riskler oluşturabilmektedir. Bugüne kadar bitkisel kürlerin kanseri tedavi ettiğine dair bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir klinik veri bulunmamaktadır. Bitkisel ürünler yanlış zamanda ve dozda kullanıldığında faydadan çok zarar getirebilir. Bu nedenle onkoloji hekimiyle iş birliği içinde olunması hayati önem taşır” dedi.

Bahar aylarında KKKA tehlikesi: Uzmanlardan kene yarısı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

Cilt kanseri vakalarında korkutan artış: Nasıl korunuruz?

Hem Türkiye’de hem de dünyada cilt kanseri vakalarında artış görüldüğüne dikkat çeken Uzm. Dr. Yusuf Kelleci, cilt kanserinden korunmak için yapılması gerekenleri anlattı. Kelleci, “Güneşin zararlı etkilerine bağlı cilt hasarlarının yüzde 90’ı, korunma önlemleriyle engellenebilmektedir” dedi.

Zayıflar daha uzun yaşıyor! Uzmanı uyarı: Çok yemek tümörü besliyor

Geçmişten günümüze halk arasındaki yaygın inanışa göre, yemek yendikçe vücut direnci artar ve hastalıklara karşı güçlenilir. Oysa bilim bunun tam tersini söylüyor. Tıbbi Onkoloji ve Hematoloji Uzmanı, Onkolojik Bilimler Koordinatörü Prof. Dr. Necdet Üskent, kontrollü açlığın kanserli hücrelerin büyümesini durdurduğunu ve küçülmesini desteklediğini söylüyor.