Türkiye çip üretiminde uzun vadeli planlara odaklanıyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sektördeki son gelişmeleri inceledi ve “Çip Endüstrisi ve Haberleşme Teknolojilerine Etkileri 2025” isimli bir rapor hazırladı. Yapılan araştırmalara göre, elektronik devreler olarak bilinen çip veya yarı iletkenler, dünya çapında en kritik ve stratejik sektörler arasında yerini aldı. Teknolojik ilerleyişte öncü olmak isteyen ülkeler ve şirketler bu alana önemli yatırımlar yapıyor.

Son yıllarda savunma endüstrisi, yapay zeka, artırılmış gerçeklik, internete bağlı cihazlar ve robot teknolojileri gibi yoğun işlemci gücü gerektiren sektörlerde yaşanan hızlı gelişmeler ve bu sektörlere hızla sunulan ürünler çip talebini artırdı.

Yarı iletken teknolojiler ve çip üretimi, telekomünikasyon, bilişim, sağlık, savunma ve otomotiv sektörlerinde ilerlemeleri hızlandırarak küresel dijital ekonominin merkezine doğru ilerledi.

Son yıllarda Türkiye de yüksek teknoloji araştırma ve geliştirme faaliyetlerine daha fazla öncelik vermeye ve bu sektörlere daha fazla yatırım yapmaya başladı.

Elektrikli araçların yaygınlaşması çip kullanımını artıracak

Özellikle savunma sanayisindeki gelişmeler, yerli elektrikli araç üretimi, yerli 4,5G ve 5G mobil ağ bileşenlerinin üretimi, otomotiv üretimi gibi çip kullanımını artıran gelişmeler, Türkiye’de çip üretimine olan önemi gözler önüne seriyor.

Otomotiv endüstrisi Türkiye için önemli bir üretim ve ihracat kalemi oluşturuyor. Otomobil, kamyon ve otobüs üretiminin yanı sıra yerli ve milli elektrikli araç markası Togg’un yatırımları ve yakın gelecekte yabancı elektrikli araç şirketlerinin ülkeye yatırım yapmayı planlaması, Türkiye’nin otomotiv üretim ve ihracat kapasitesinin artmasını bekleniyor.

Şu anda bir araçta ortalama 1500 ila 3 bin arası çip bulunduğu ve ilerleyen yıllarda elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla bu sayının daha da artması bekleniyor.

2023 yılında 1,5 milyon araç üretilirken, yeni yatırımlarla bu rakamın daha da yükseltilmesi, otomotiv sektörünün ihtiyacının yerli kaynaklarla karşılanmasını önemli kılıyor ve çip sektörü için de önemli bir fırsat sunuyor.

Orta ve uzun vadeli planlar kritik öneme sahip

Ticaret yollarının birçoğuna yakın konumda olmasına rağmen, dünyadaki pek çok savaşa yakın bir konumda olan Türkiye’nin savunma sanayisi başta olmak üzere otomotiv ve tüketici elektroniği sektörleri için gerekli olan çipleri sağlaması bazı zorluklarla karşılaşabiliyor.

Bu nedenle Türkiye’nin kendi ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra küresel pazardan da pay alabilecek çip tasarımı ve üretimi konularında orta ve uzun vadeli planlar yapması ve bu doğrultuda hareket etmesi önem taşıyor.

TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) tarafından yürütülen AR-GE ve ürün odaklı çalışmalarla milli platformlar için güvenli çip tasarım ve üretim altyapısının kurulması gerekliliği üzerinde duruluyor.

Related Posts

Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışması Çekya’da düzenlenecek

3-5 Temmuz tarihlerinde Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışmasının 9. ve son ayağı, Çekya’da gerçekleştirilecek.

Türkiye Wing Foil Şampiyonası Datça’da başladı

Datça Yat Kulübü ve Dirik Surf Club Hotel ev sahipliğinde, Türkiye Wing Foil Şampiyonası, Muğla’nın Datça ilçesinde başladı.

Trump’ın gurur projesinde şaibe: Amerikan malı mı değil mi?

Trump Organization’ın Trump Mobile adlı telefon markası hakkında dedikodular bitmek bilmiyor. Telefonun ABD’de üretildiğini açıklyan şirket, internet sitesinden cihazın “ABD’de üretildiğine” dair tüm ifadeleri kaldırdı.

Bilim insanlarından acil uyarı: 500 tür yok olabilir

Yeni yayımlanan bir bilimsel araştırmaya göre, önümüzdeki 100 yıl içinde 500’den fazla kuş türü yok olma riskiyle karşı karşıya. Araştırmacılar, bu “şok edici istatistik” karşısında acil ve özel koruma programlarına ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Giysiler teknolojiyle buluşuyor! Teknolojinin yeni kumaşı

Günlük kıyafetlerin hareket enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek hem çevre dostu bir çözüm sunması hem de teknolojik cihazları şarj edebilmesi, bu alanı geleceğin en umut verici inovasyonlarından biri haline getirdi. Bilimsel araştırmalar ve …

Güneş’in saklı yüzü ilk kez görüntülendi: 64 milyon kilometreden gelen mesaj bilim adamlarını da şaşırttı

Güneş’in görülmeyen yüzü ortaya çıktı. Avrupa Uzay Ajansı, Güneş’in güney kutbuna ait ilk görüntülerini paylaştı. Büyüleyici görüntüler bilim adamlarını da şaşkına çevirdi.