Pilav yerken pişman olmayın! İşte diyetisyen onaylı pirinç türü

Zengin ve Sağlıklı Bayram Sofraları İçin Basmati Pirinç Tercihi

Bayram coşkusunun vazgeçilmezleri arasında, zengin sofralar ve bolca ikramlar yer alır. Ancak, Diyetisyen Emine Uluçay’a göre, yapılan küçük değişikliklerle bu ikramlar hem lezzetli hem de sağlıklı hale getirilebilir.

Uluçay, “Bayram ikramlarında basmati pirinç gibi daha dengeli bir alternatif tercih edildiğinde, bu geleneksel tatlar hem lezzetinden ödün vermez hem de daha sağlıklı bir seçenek sunar” şeklinde konuştu.

Glisemik İndeksi En Düşük Pirinç Seçeneği: Basmati

Uluçay’a göre, pirinç sağlıklı beslenme düzenlerine uygun bir seçenek olabilir. “Pirinç, doğru porsiyonlarda tüketildiğinde protein, sebze ve sağlıklı yağlarla birlikte alındığında enerji verir ve uzun süre tokluk hissi sağlar. Basmati, beyaz pirinçler arasında glisemik indeksi en düşük olanlardan biridir. Bu da kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur” diye açıkladı.

Gluten İntoleransı ve Diyabet İçin Güvenli Bir Seçenek

Uluçay, et tüketiminin arttığı bayram günlerinde sindirimi kolaylaştırmanın önemine dikkat çekerek, “Basmati pirinci, lif içeriği daha düşük olduğu için sindirim sistemine daha az yük bindirir. Bu nedenle IBS, reflü, ishal eğilimi veya hassas bağırsakları olan bireyler tarafından daha iyi tolere edilir. Aynı zamanda glutensiz olması, çölyak ve gluten intoleransı gibi durumlar için güvenli bir tercih haline getirir” dedi.

Öğünleri Dengeli Hale Getirin

Diyabet veya insülin direnci olan bireyler için Uluçay, öğün planlamasına dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, “Basmati pirincini lifli sebzelerle, et veya kuru baklagillerle birlikte tüketmek ve yanında yoğurt veya salata gibi dengeli besinler sunmak glisemik indeksi düşürür ve tokluk hissini uzatır” önerisinde bulundu.

Geleneksel Lezzetlerden Ödün Vermeyin

Uluçay’a göre, bayram sofralarında geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden daha dengeli tercihler yapmak mümkün. Basmati pirinci kullanarak yapılan yemekler, sindirimi zorlamadan ve kan şekeri kontrolüne katkı sağlayarak daha sağlıklı bir seçenek olabilir. Bu lezzetli alternatif, bayram sofralarında herkes için ideal bir seçenek sunuyor.

Related Posts

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Baba adayları dikkat: Bunlar kısırlığın başlıca sebepleri!

Baba adayları dikkat: Bunlar kısırlığın başlıca sebepleri!

Prof. Dr. Haberal, yanığın önemine dikkat çekti: ‘Tüm toplumu ilgilendiren bir sorun’

“Bölgemizde Pediatrik ve Erişkin Yanıklar ve Önleme Kongresi”nde konuşan Prof. Dr. Mehmet Haberal, “Yanık her yerde, her an oluşabilir, herkesin başına gelebilir. O yüzden çok önemlidir ve tüm toplumu ilgilendiren bir sorundur” dedi

Yılan sokmasına karşı ilk yardım nasıl yapılmalı? İşte doğru adımlar

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Aygün, yılan sokmalarına karşı bilinçli ve sakin davranmanın hayat kurtarabileceğini belirtti.

Keneden ölümler için ‘mRNA aşısı’ umudu

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirterek, “Ancak şu anda üretilmeye çalışılan aşılar, mRNA teknolojisiyle üretildiği için etkisinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. İnşallah insan üzerindeki değerlendirmelerde böyle çıkarsa çok daha etkili olacaktır” dedi.

Uzmanı açıkladı: Kalp krizi riskini azaltmada etkili olabilir

Sadece sinir uçlarını değil kalbinizi de mi etkiliyor? Uzmanlar, zona hastalığının kalp damarlarına zarar verdiğini söylüyor. Peki, tek bir aşıyla bu riskleri azaltmak mümkün mü?