Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, evlerde sıkça bulunan ve kanserojen özellik taşıyan çeşni; tuzdur.
viapais.com’un haberine göre tuz, çoklu kullanımları nedeniyle hemen hemen her gün tüketilen bir madde haline gelir ve Dünya Sağlık Örgütü, bunun olmaması gerektiğini vurgulamaktadır.
Tuzun %97 ila %99’u sodyum klorürden oluşur ve en yaygın olarak kullanılan rafine tuzdur. Bu tür tuzlar, aşırı rafine oldukları için besin değeri sağlamaz ve safsızlık içermez.
İçeriğin fazlalığı kan basıncını artırarak hipertansiyon prevalansının yaklaşık% 30’una neden olur. Aynı zamanda aşağıdakilerle de ilgilidir:
Mide kanseri
Kötüleşen astım
Osteoporoz (zayıf kemikler)
Böbrek taşları
Obezite
Böbrek yetmezliği
2018 yılında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tuz tüketimini azaltmaya yönelik SHAKE adlı teknik bir rehber yayımladı. İspanyol Tıbbi Onkoloji Derneği (SEOM) Yönetim Kurulu üyesi María José Safont, Cuidate Plus blogunda yaptığı açıklamada, “Aşırı tuz alımı, gastrit ve gastrik mukozal atrofinin erken aşamalarında çift etkili olabilir. Bu durum, Helicobacter pylori gibi bakterilerin kolonizasyonunu artırarak mide kanseri riskiyle ilişkilendirilen kronik gastrite yol açabilir.” şeklinde uyarılarda bulundu.
More Stories
Yurttaş da eczacı da mağdur
Domuz gribi geri döndü
Domuz gribi geri döndü