Beklenen Hamle Uzaktan Geldi! Hedefteki Kripto Para

Hong Kong, kripto para borsası JPEX skandalının düzenlemedeki boşlukları ortaya çıkarmasının ardından harekete geçiyor. Bir yöneticiye göre, kripto para dükkanlarının yarattığı kara para aklama riskleri dikkat çekiyor.

Kripto para borsası JPEX skandalıyla ortaya çıkan düzenleyici boşluklar

Gümrük ve tüketim komisyon üyesi Louise Ho Cumartesi günü yaptığı açıklamada bir konuya dikkat çekiyor. Buna göre, kripto para işlemlerinin anonimliğinden faydalanan kara para aklayıcılarını çökertmek için uluslararası işbirliğini artırdıklarını söyledi.

Şehirdeki düzenli para değiştiriciler Gümrük ve Tüketim Dairesi’nin yetkisi altında. Ancak tezgah üstü (OTC) kripto para versiyonları herhangi bir lisans veya düzenleyici rejime tabi değil.

JPEX skandalı ve iyileştirilmiş düzenleme ihtiyacı

Bu tür mağazaların sahipleri, JPEX kripto para borsası merkezli olduğu iddia edilen dolandırıcılıktaydılar. Buna göre polis tarafından tutuklanan 28 kişi arasındaydı. Bazı OTC’ler JPEX’in Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Komisyonu tarafından “gerçek olamayacak kadar iyi” olarak tanımlanan yatırım tekliflerini tanıtmıştı.

Bir televizyon programında konuşan Ho farklı bir açıklama yapıyor. Buna göre, yetkililerin ve “ilgili düzenleyici kurumların” skandalın ardından dükkanlar için yönetişim seçeneklerini gözden geçirdiğini belirtti.  Ho konuyla ilgili olarak “Bu kripto para OTC borsa mağazalarını [düzenlemenin] iki yönü var. Bunlardan biri kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadele. Diğeri ise yatırımcıların korunmasıdır. Bu düzenleyici rejimin gelecekte iyileştirilmesi gerekiyorsa, her iki hususun da dikkate alınması gerektiğine inanıyorum.” diyor.

Düzenleyici rejimin güçlendirilmesi

Ancak Ho, departmanının incelemeye dahil olup olmadığını açıklamadı. Sadece “kanun uygulama ve gözetim rejimini iyileştirmek için her zaman yer olduğunu” söyledi. Gümrüklerin, büyük ölçekli planlarda kripto para birimini içeren kara para aklama vakalarında artış gördüğünü söyledi. Ho, kriptoları içeren bu tür faaliyetler uluslararası nitelikte olduğuna dikkat çekiyor. Bu nedenle kurumunun sınır ötesi işbirliğini artırdığını söyledi. Hong Kong gümrüğü, kara para aklama ile mücadele kapsamında istihbarat paylaşımı yapıyor. Ayrıca yaptırım işbirliğini güçlendirmek üzere bu ay içinde Güney Kore’deki muadili ile işbirliği mutabakatı imzalayacak.

Ho, Temmuz 2024’ten itibaren iki yıllık bir süre için Dünya Gümrük Örgütü’nde Asya-Pasifik bölgesi başkan yardımcılığı görevini devralacak olan bakanlığın kripto para odaklı suçla mücadelede uluslararası işbirliğini de teşvik edeceğini söyledi. Ayrıca Hong Kong polisi, skandalıyla ilgili 2.500’den fazla şikayet aldı. Soruşturma halen devam ediyor. Blockchain analiz firması Bitrace geçtiğimiz ay JPEX’le ilişkili çevrimiçi cüzdanlarda işlenen Tether tokenlerine vurgu yapmıştı. Buna göre kriptokoin.com olarak baktığımızda kara para aklama ve online şans oyunlarıyla bağlantılı oldukları için “kirlendiğini” belirtmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir