MSG’den dijital müziğe manifesto: Spotify’a sunulacak!

Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği Dijital Müzik Platformları Çalıştayı Düzenledi

Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG), 24 Haziran Salı günü CVK Park Bosphorus Hotel’de, üyesi müzisyen, yapımcı, aranjör ve söz yazarlarıyla bir araya gelerek “Dijital Müzik Platformları Çalıştayı” düzenledi. MSG, yakın bir tarihte Spotify ile bir toplantı gerçekleştireceklerini duyurdu ve çalıştaydan çıkan kararları bir manifesto halinde Spotify’a sunacaklarını belirtti.

Son günlerde müzik sektöründe geniş yankı uyandıran Oğuzhan Koç’un Spotify çalma listelerine dair açıklamaları ve sonrasında gelen tepkiler üzerine harekete geçen MSG, dijital müzik platformlarında eser ve hak sahiplerinin karşılaştığı güncel sorunları ele almak amacıyla tüm müzik sektörü bileşenleri ile bir araya geldi.

MSG Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Göçer öncülüğündeki çalıştaya, MSG Yönetim ve Üst Kurul üyelerinin yanı sıra birçok sanatçı, besteci, söz yazarı ve aranjör ile birçok önemli dijital dağıtım, edisyon şirketinin temsilcileri katıldı.

MSG’nin gündem maddeleri arasında şunlar yer aldı:

  1. Dijital platformların Türkiye’de resmî ofis açması ve editoryal süreçlerin yerelleştirilmesi,
  2. Editoryal çalma listesi seçim süreçlerinde şeffaflık,
  3. Algoritmik çalma listelerinin yapısı,
  4. Playlist satışı, manipülasyon ve etik dışı uygulamalarla mücadele,
  5. Streaming farm (yayın çiftlikleri) nedir ve nasıl çalışır?
  6. Abonelik fiyatlandırmasının dünya ortalamasına yaklaştırılması gerekliliği.

Ferhat Göçer: Kimsenin düşmanı değiliz

Döviz kuru farkı nedeniyle müzik abonelik ücretlerinin dünya ortalamasının gerisinde kaldığını ve bu eşitsizliğin telif gelirlerini azalttığını vurgulayan MSG Başkanı Ferhat Göçer, “Tüm bu konulara hassasiyetle yaklaşmamız gerek. Bizler kimsenin düşmanı değiliz. Sektörle ortaklaşa hareket etmeliyiz. Spotify konusunda bir muhataba ve Türkiye ofisine ihtiyaç duyuyoruz. Şeffaf ve adaletli bir telif dağıtımı olmadıkça, abonelik ücretleri artsa da şikayetler sürecek” dedi.

Volga Tamöz: Türkiye’de Türk müziği dinlenmiyor

Çalıştayda yapay zeka destekli algoritmalar ve yayın çiftlikleriyle manipüle edilen çalma listelerine dikkat çeken MSG, sanatçı emeğini, eser sahiplerinin hakkını ve Türk müziğinin itibarını korumak adına bir yol haritası çizeceklerini ifade etti.

Spotify’ın editoryal listeleri hakkında konuşan Volga Tamöz, şunları kaydetti:

“20 yıl önce müziğin ulaştığı her noktada bir muhatabımız vardı. Şu an en büyük problemimiz manipüle edilen çalma listeleri ve yayın çiftlikleri. Çalma listelerini belirleyen editörler kim ve neye göre karar veriyor? Artık Türkiye’de Türk müziği dinlenmiyor, Türk musikisi diye bir şey kalmadı. Her yıl konservatuvarlardan mezun olan ve geçimini bununla sağlayan müzisyenlere alan sağlanmalı.”

Oğuzhan Koç: Türk müziğine ihanet edenler kim?

Geçtiğimiz günlerde yaptığı paylaşım ile dijital müzik platformlarındaki çalma listeleri sorununu gündeme taşıyan Oğuzhan Koç, çalıştayda şu ifadeleri kullandı:

“Bu editoryal süreci hazırlayan ve Türk müziğine ihanet eden insanlar kim? Neden bizlerle muhatap olmuyorlar? Türkiye’de, Türk müziğini yönettiğini iddia eden ve bence Türkçe müzik dinlemeyen bir editöre ulaşamıyorum. Bu kadar ulaşılmaz insanlar ne dinliyor, müzikle ilgili ne düşünüyor, merak ediyorum. Türkiye’deki ilk 50 sanatçıyı bile dinlediklerini sanmıyorum.”

Tüm katılımcılar, müzik platformlarıyla ilişkilerde radikal ve yıkıcı çıkışlar yerine; yapıcı, diyalog temelli ve çözüme odaklı bir iletişim stratejisinin sürdürülmesi gerektiği konusunda tam bir fikir birliğine vardı.

Temmuz ayında Spotify’a sunulacak ortak çağrı bildirisiyle Türkiye müzik endüstrisinin sürdürülebilirliği ve uluslararası alanda hak ettiği konuma ulaşması adına, yerel ekonomik koşulları gözeten adil ve şeffaf politikaların hayata geçirilmesi için ortaklaşa mücadele edeceklerini duyuran MSG, çalıştayı tamamladı.

Related Posts

Okullar ne zaman açılacak? MEB 2024 – 2025 yaz tatili bitiş tarihi: İşte ilkokul, ortaokul ve lise ders başı tarihi

İlkokul, ortaokul ve liselerde 20 Haziran Cuma günü yaz tatilinin başlangıcıyla birlikte 2024 – 2025 Eğitim ve Öğretim Yılı sona erdi. Yeni eğitim ve öğretim yılının başlangıç tarihi öncesinde en çok merak edilip araştırılanlar arasında “Okullar ne zaman açılacak?” ve “2025 – 2026 Eğitim ve Öğretim Dönemi ne zaman başlayacak?” sorularının cevabı ilk sıralarda yer alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından takvimin yayınlanmasıyla birlikte merak edilip araştırılan sorular cevabını buldu. Peki, okullar ne zaman açılacak? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabı…

27 HAZİRAN ON NUMARA SONUÇLARI SORGULAMA 2025 (Tek tıkla görüntüleme ekranı) | Milli Piyango canlı Online On Numara çekiliş sonuçları belli oldu: 1 milyon 899 bin TL ikramiye devretti!

On Numara sonuçları sorgulama ekranı 27 Haziran 2025, Milli Piyango Online ile erişime açıldı. Haftanın 2. On Numara canlı çekilişi, Sisal Şans tarafından 27 Haziran 2025 Cuma günü noter huzurunda gerçekleşti. Milli Piyango TV Youtube kanalından da yayınlanan canlı çekilişin hemen ardından On Numara sonuçları ile hangi numaraların kazandırdığı belli oldu. Heyecanla beklenen bu akşamki On Numara çekiliş sonuçları ile 10 bilen çıkmayınca 1 milyon 899 bin 173 TL ikramiye devretti. 9 bilen 34 kişi de 16.952,95 TL kazandı. Bu akşamki On Numara sonuçları sorgulama ekranı millipiyangoonline.com üzerinden tek tıkla ikramiyeler öğrenilebilecek. Peki, hangi numaralar kazandırdı? İşte, 27 Haziran 2025 On Numara sonuçları sorgulama ekranı tıkla hızlı görüntüleme sayfası ve çekiliş sonuçları ile ilgili bilgiler.

Lise diplomaları ne zaman verilir? 2025 e-Devlet lise diploması belge sorgulama

Lise diploması ne zaman verilir?” sorusu, milyonlarca vatandaşın gündeminde yer alıyor. 2024-2025 eğitim öğretim yılı karnelerin alınmasıyla birlikte sona erdi. Mezun olan lise öğrencileri ise diplomalarına e-Devlet üzerinden ulaşabilecekler. İşte, e- Devlet mezuniyet belgesi sorgulama ekranı…

YKS sona erdi: Öğrenciler soruları yorumladı!

YKS’nin ikinci oturumu AYT sona erdi. Adayların çoğu matematikte zorlandığını söylerken, bazıları sürenin yeterli olduğunu, bazıları ise zaman yönetiminde sıkıntı yaşadığını belirtti. Kimi sınavı kolay bulurken, kimine göre sorular oldukça zorluydu.

David Greilsammer: Askerliğin geleceğini biliyordum; ama yine de korkunç bir şoktu

David Greilsammer: Askerliğin geleceğini biliyordum; ama yine de korkunç bir şoktu

Aşure ayı ne zaman, hangi ayda başlıyor ve bitiyor? 2025 Aşure Günü için Diyanet’in Hicri Takvim bilgileri

Aşure Günü’nün tarihi, 2025 yılı için mübarek Ramazan ayı sonrası aranan başlıklarından oldu. Manevi heyecan yaşayan Müslümanlar, “Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur…” şeklinde Peygamberimiz tarafından buyurulan bu önemli gün için beklemeye başladılar. Diyanet 2025 takviminde, Muharrem Ayı ve Aşure Günü tarihleri yer aldı. Muharrem’in onuncu günü olan aşure günü oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnet olarak belirtiliyor. Peki, Aşure Günü ne zaman? İşte, Muharrem ayı orucu ve Aşure Günü hakkında bilgiler.