Dev bankadan yıl sonu dolar/TL tahmini!

ING, bu yıl içinde yeni bir döviz kuru şoku yaşanmaması, önemli maaş düzenlemeleri yapılmaması, yönetilen fiyatlarda sürpriz artışlar görülmemesi ve emtia fiyatlarında sıçrama yaşanmaması durumunda, enflasyonun yüzde 30’un altında kalmasını beklemeyi sürdürdüklerini açıkladı.

‘MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMİNDE DİKKATLİ DAVRANACAK’

ING’nin değerlendirmesinde, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), yabancı para zorunlu karşılık oranlarında 200 baz puanlık genel artış yapması (bankacılık sisteminden 7 milyar dolardan fazla likidite çekilmesi), ihracatçılar için döviz teslim zorunluluğunun geçici olarak temmuz sonuna kadar yüzde 25’ten yüzde 35’e yükseltilmesi ve şirketlerin TL mevduat oranı için bankalara aylık 0,3 puan daha yüksek dönüşüm hedefi getirilmesi gibi çeşitli önlemler duyuruldu” denildi. Bu adımların, TL’ye geçişi teşvik etmeyi ve döviz rezervlerini yeniden güçlendirmeyi hedeflediği belirtilerek, “Bu rezervlerin gelişimi, enflasyon oranları ve yerli yatırımcı tercihlerinin, Türk varlıklarının cazibesini belirlemede kritik rol oynayacağı” ifade edildi.

ING ayrıca, “TL, TCMB’nin faiz artışlarıyla desteklenen güçlü bir carry imkânı sunuyor. Şahin tutumlu iletişim, Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinde dikkatli davranacağını gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu. Kurum, önümüzdeki aylarda olası bazı faiz indirimlerinin TL’nin cazibesini kayda değer ölçüde zayıflatmayacağını da öngördü.

YIL SONU DOLAR TAHMİNİ

Yıl sonu dolar kuru tahminimiz 43 TL” diyen ING, yatırımcı ilgisinin uzun pozisyonlarda devam edeceği görüşünde. Ancak, “Daha önceki seviyelerde pozisyon alma beklentisinin gerçekçi olmadığını, olası dalgalanmalarda likiditenin yeniden sıkılaşabileceğini” belirten kurum, bu nedenle vadeli işlemler yerine spot piyasayı tercih ettiklerini bildirdi. Yılın ilk yarısı sonunda dolar/TL kurunun 39,44 seviyesinde olacağını, yıl sonu içinse bu tahminin 43 olduğunu paylaştı.

Mart ayında dövizde yaşanan hareketin ardından, özellikle kısa vadeli devlet tahvillerinde sert satışların görüldüğünü belirten ING, bunun getiri eğrisinin önemli ölçüde düzleşmesine neden olduğunu söyledi. “O tarihten bu yana piyasa belirgin biçimde değişmedi. FX vadeli zımni getirilerde olduğu gibi burada da yeniden yükseliş ve normalleşme sürecinin zaman alacağını düşünüyoruz” ifadesine yer verdi.

Related Posts

Çin’de beklentilerin üzerinde büyüme raporlandı: ABD gerilimi etkisiz kaldı…

Çin ekonomisi, ABD ile ticaret anlaşmazlıklarına rağmen yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 5,2 ile beklentilerin üzerinde büyüme gösterdi.

Altın fiyatları haftaya nasıl başladı? Gram altın kaç TL oldu?

ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergilerini iki katına çıkarmasıyla birlikte altın fiyatları yükselişe geçti. Gram altın haftaya 4 bin 344 lira ile başladı.

Dijital Dönüşüm Programı Tebliğinde düzenleme yapıldı

Dijital Dönüşüm Programı Uygulama Esaslarına İlişkin Tebliğ’de düzenlemeye gidilirken, programın adı ve tanımından “destek” ibaresi çıkarıldı.

Orta Anadolu’nun kalkınması için 15 yılda 4,7 milyar liralık yatırım planı

Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA), sorumluluk bölgesindeki Nevşehir, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir ve Niğde’de, 15 yılda 4 milyar 700 milyon liralık yatırımı hayata geçirdi. Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bekir Varol:”Engelli bireylerin, gençlerin ve kadınların istihdama katılım oranlarının artırılmasına yönelik projelere destekler verdik. Gelecek yıllarda ise üçlü dönüşüm denilen dijital, çevresel ve sosyal dönüşüme yönelik projelere destekler vereceğiz” dedi.

Sigaraya yeni zamla fiyatlar değişti: En ucuz ve pahalı sigara fiyatları güncellendi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun haziran ayı enflasyon verilerini açıklaması sonrası ÖTV’ye gelen zamlar sigara fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, bir sigara grubuna daha zam geldiğini paylaştı. En ucuz sigara 79 TL, en pahalı sigara 93 TL oldu.

Bitcoin’den tarihi rekor!

Bitcoin, sert yükselişler yaşayarak 112 bin dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. ETF girişleri, piyasalardaki güven arayışı ve kısa pozisyonların tasfiyesi etkili belirtildi.